Hoppa till sidans innehåll

Inspektion, mätning och provåkning av SM-arenan – En succé!

2017-05-07 20:39
Idag har sjön Kolbränningen i Borås (eller som den också heter, Byttorpssjön) utsatts för en noggrann inspektion och initial provåkning inför våra Svenska Mästerskap i både wakeboard och vattenskidor.
  • Uppdaterad: 2018-01-16 16:43

Dagen inleddes med att undertecknad tillsammans med Mats Brännström och Tobias Barrstrand från Borås Vattenskidklubb samt Oliver Kjellander från VSK Svallvågen placerade ut både pre-gates och ingångsportar, från båda hållen, för slalombanan. Därefter utplacerades bojar för både hopp, hoppbana och 180 meters boj. Detta krävde självfallet både exakt mätning och ett antal omplaceringar men efter en del ”pyssel och knåp” var vi alla nöjda med resultatet. Sjön hade nu ett par bojar och vi började skönja ”födseln” av en fantastisk arena.

När vi väl utplacerat de 9 olika bojarna i enlighet med ovan beskrivning var det dags för inspektion och mätning av hur kabel-wakeboard arenan skulle placeras/installeras. Denna inspektion leddes av SVWF styrelsemedlem Nicolai Perdrup och innebar bland annat att vi specificerade både avstånd och placering av de båda tornen. Den totala åk-längden på SM-banan för våra kabel-wakeboardåkare kommer att bli ca 170 meter och en naturlig förankringsplats på ena sidan identifierades. Perfekt.

Så var det då dags att fysiskt provåka både hopp och slalom. För denna del hade även Anna Brännström och Walter Angwald från BVSK anslutit. Såsom alltid på en ny arena kan man mäta, inspektera, debattera och filosofera till dags ände men funkar det inte i praktiken spelar det överhuvudtaget ingen roll vad man gjort på förhand. Vi var alla förväntansfulla!

Världens första vattenskidåkare på sjön Kolbränningen var Oliver Kjellander som efter tre fulla drag mot en hypotetisk hoppramp var mer än nöjd. Jag citerar: Gott om plats för draget ut mot 180 även om det blir något tight efter landningen för de som hoppar extremt långt. Detta kan enkelt justeras med att flytta bak hoppet 20–30 meter, plats finns.

Därefter var det dags för undertecknad att provåka ”slalombanan”. Inledningsvis kan omnämnas att det inte fanns några som helst tecken på återsvall vilket självfallet är otroligt positivt. Även om det inte är oändligt med plats från något håll behöver man definitivt inte stressa och båten hinner enkelt fullborda vändningen, i båda ändarna, innan man drar ut för ingångsporten. Det kommer det att bli en naturlig ”whip” ut till vänster (från båda hållen) för åkaren vilket även bidrar till upplevelsen om att det finns mer än nog med plats. Min bedömning är att det kommer att bli kanonresultat på SM!

Avslutningsvis vill jag på vägnarna av SVWF tacka både de kompetenta resurspersoner från Borås Vattenskidklubb som var med idag samt användandet av klubbens båt. Ett stort tack också till företaget Skogspartner som lånade ut sin 4-hjulsdrivna bil som möjliggjorde både iläggning och upptagning av båten.

Micke
Michael Kjellander
Sportchef SVWF

 


Oliver - Första vattenskidåkare någonsin på sjön Kolbränningen i Borås!

Skribent: Michael Kjellander
Epost: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

 

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Lagastigsgatan 6
287 32 Strömsnäsbruk

Kontakt:
Tel: +46709727829, +46704834963
E-post: This is a mailto link