Hoppa till sidans innehåll

Felix & Jakob rapporterar om säsongsstarten i USA!

22 MAR 2018 12:10
Här hemma i Sverige ligger isen fortfarande tjock på i stort sett alla vattenskidsjöar och våra två världsåkare, Felix Blomqvist och Jakob Bogne, har valt att inleda säsongen på varmare breddgrader, närmare bestämt i soliga Florida, USA!
  • Uppdaterad: 22 MAR 2018 12:12

För fyra dagar sedan tilldelades Jakob Bogne, i sin frånvaro, utmärkelsen Årets Manliga Åkare 2017. Med en lång period av kvalitativ försäsongsträning i nordvästra Florida är huvudmålet att bli ännu bättre säsongen 2018! Jakobs huvudmål är att byta ut den bronsmedalj han vann i specialdisciplinen slalom vid U-21 EM 2017 mot ett EM-guld vid U-21 EM i Frankrike i början av september. Säsongen har startat på absolut bästa vis och Jakob meddelar att han redan åker igenom 10,75 meters kortningen lite oftare nu! Detta lovar gott! Läs Jakobs egna ord om säsongsstarten härunder.

Förra året vann Felix Blomqvist SM-guld i Open klassen i både trick och hopp. Han placerade sig även på en urstark 4:e plats i hopp vid U-21 EM i Spanien samt på en hedrande 9:e plats vid U-21 VM i Ukraina i samma disciplin. Precis som Jakob är målet inställt på en topplacering vid U-21 EM i Frankrike och med topplacering menas medalj i paradgrenen hopp! Felix har precis som Jakob inlett en lång och noga planerad period av försäsongsträning i strävan om att nå sina satta personliga mål denna säsong! Läs Felix egna ord om säsongsstarten härunder.

FELIX:

Tjena Sverige!

Det har gått knappt två veckor sedan jag kom hit till USA. Skillnaden från de andra åren och i år är att jag har åkt till ett nytt ställe. Min tränings bas här i Florida är numera hos Tom och June Asher. Det känns som att det var rätt steg att ta i min satsning mot eliten. Efter sju år på samma ställe så kände jag att jag behövde lite miljöombyte får att kunna ta nästa steg framåt, då jag kände att jag stod och trampade utan att riktigt komma någonstans. Så efter en del samtal och diskussioner tillsammans med Tom och June förra året så kom vi fram till att det här var den bästa lösningen. Så nu blir jag här i tre månader och får en stark och bra start på säsongen.

Träningen hitintills har handlat mycket om att komma tillbaka till stabiliteten och hitta balansen på skidorna igen. I slalomen handlar det om att hitta rätt på nya slalomskidan och i hopp handlar det om en ombyggnad av tekniken kan man säga. Hoppdelen coachas till största delar av June och slalomen av Tom.

En vanlig träningsvecka för mig för ser ut så att jag åker 3 åk per dag 5-6 dagar i veckan och genomför 3 pass i gymmet per vecka också. En stor skillnad i år är också att jag har börjat jobba mycket mera med video. Alla åk filmas och tittas på i efterhand för att förstå vad och varför saker och ting hände. Jag har lagt extra mycket fokus på hoppdelen nu till en början då jag känner att det är där den största förändringen kommer att ske och därför kräver lite mera tid. // Felix

JAKOB:

Jag kom till Florida och Cory Pickos Ski School den 2 februari och planen är att vara här ca 3 månader. När jag kom hit var det ca 12 grader i vattnet det värmdes snabbt upp eftersom det var typ 25 grader i luften under februari. Jag kom igång med åkningen bra och har åkt 1–2 gånger per dag. Resten av tiden sitter jag i båten, antingen bakom ratten eller coachar. I början av mars blev det kallare, på morgonen bara 5 grader så vi satt med mössa, jacka och långbyxor i båten, sätesvärmen var på högsta. Men nu är det varmare igen och ca 25 grader och jag hoppas det håller i sig tiden jag ska vara kvar här.

Har också dammat av trick-skidan en del och lärt mig något nytt trick. I slalomen är det finjustering av gaten som vanligt och inte trycka skidan framför mig vid kantbytet. Ser fram emot att det ska komma lite andra svenskar hit och träna. Målet är också att åka någon tävling under slutet av april. // Jakob


Jag och mina förbundskaptenskollegor, Peder Blomqvist och Johan Thyr, önskar både Felix och Jakob fortsatt Lycka till med försäsongsträningen!

Micke
Michael Kjellander
Sportchef SVWF

Jakob

Felix

Skribent: Michael Kjellander
Epost: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

 

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46709727829, +46704834963
E-post: This is a mailto link