Hoppa till sidans innehåll

Svenska Mästerskapet på Nationalarenan, Mariestad!

30 JUL 2018 09:48
SM i vattenskidor har under den gångna helgen arrangerats på Sveriges Nationalarena i Mariestad. Bilden är tagen under prisutdelningen i lagtävlingen som rättvist vanns av Nyköping anförda av suveräne Jakob Bogne.
  • Uppdaterad: 30 JUL 2018 09:51

Tävlingsförhållanden har varit extremt goda under de båda tävlingsdagarna och såsom brukligt vid SM presterades det även i år en rad fina personbästa-resultat. Årets SM-kung blev landslagsatleten Felix Blomqvist, Nora Vattenskidklubb, som i utklassningsstil vann den åtråvärda kombinationssegern och sammanlagt inte mindre än 5 SM medaljer (1:a trick, 1:a kombinerat, 2:a hopp, 3:a i slalom och lag). Som grädde på moset under en fantastisk helg passade han även på att sätta ett nytt härligt personbästa med ett kanon-hopp som mätte astronomiska 61,4 meter. Grattis Felix! Kampen om den informella utmärkelsen, Årets SM-drottning, var desto tuffare att utmärka än i herrklassen men med sina 2 SM-guld (hopp och kombinerat) och 1 SM-silver (lag) heter årets drottning, Sandra Gustavsson, Karlstads VSK, Grattis Sandra!

I tillägg till ovan ska även omnämnas hemmaåkaren Patrik Öhmans härliga och definitivt mycket välförtjänt starka come-back i SM-sammanhang. Under förra årets SM linkade Patrik omkring på kryckor och nyopererat knä – igår vann hann SM-titeln i hopp och satte även ett nytt imponerande arenarekord med ett mastodonthopp på makalösa 62,3 meter i semifinalen! I tillägg vann han SM-silver i trick. Bravo Patrik!

Systrarna Täfvander från Örnsköldsvik fortsatte att samla på sig nya SM-medaljer. Stort grattis till Jennifer som vann både slalom och trick och till lillasyster Jane som slutade 3: a i slalom och 2: a i trick!

Såsom ovan förkunnats vanns guldmedaljen i herrar trick av regerande mästaren Felix Blomqvist. Patrik Öhman tog hand om SM-silvret medans 2016-års SM-vinnare Markus Uggla slutade på 3:e plats. Även på damsidan lyckades den regerande mästarinnan, Jennifer Täfvander, försvara sitt SM-guld från Borås 2017 med Jane Täfvander och Natasha Anderberg på andra respektive tredje plats.

Herrarnas slalomfinal bjöd publiken på en bra fight om SM-guldet. När dock sista finalisten rundat sin sista boj kunde man enkelt konstatera att Jakob Bogne, Nyköpings Vattenskidklubb, verkligen är Sveriges idag absolut främsta slalomåkare. Stort Grattis Jakob till ditt första SM-guld i denna disciplin! Lasse Lindén, Vittsjö VSK gjorde även han ett bra mästerskap och slutade tvåa med Felix Blomqvist på bronsplats. I damklassen fick Jennifer revansch från förra året och bytte ut SM-silvret 2017 mot guld 2018. Natasha Anderberg slutade 2:a och Jane 3:a.

I herrarnas hoppfinal var det en intensiv jakt på guldmedaljen mellan de två storfavoriterna Patrik Öhman och Felix Blomqvist. Patrik drog denna gång det längsta strået och vann SM-guld med en dryg meter före Felix. Vilgot Österlund, Nyköpings VSK, hoppade riktigt fint och satte nytt personbästa i finalen med 48,4 meter och slutade 3:a. Riktigt kul att se unga Gävleåkaren Charlie Westlunds fina hoppresultat av 45,4 meter som genererade än respektingivande 4:e plats. Sandra Gustavsson gjorde vad som krävdes för att komfortabelt vinna hopp i damklassen. Dock var nog damfinalens stora utropstecken Johanna Grekula, Bollebygds VSK, som hungrigt attackerade den nya hopprampen vilket resulterade i ett nytt personbästaresultat med flera meter och ett SM-silver! Emma Jonsson, Karlstads VSK, vann sin första SM-medalj i open klassen och slutade 3:a.

Lagtävlingen vanns av Nyköpings Vattenskidklubb följt av Karlstads Vattenskidklubb och Nora VSK på tredje plats.  

Ett positivt moment under gårdagens finaler var att Antidoping Sverige oannonserat var på plats för att utföra en rad dopingprover. Mycket uppskattat att även vi och vårt förbund prioriteras av RF i det viktiga arbetet med att utrota doping.

Alla resultat från 2018 Open SM finns tillgängliga HÄR.

På vägnarna av SVWF vill jag som Sportchef varmt tacka Mariestads Vattenskidklubb och hela arrangörsstaben med Mathias Öhman i spetsen för ett mycket väl genomfört mästerskap. Likaså ska hela domarpanelen inklusive överdomare Per Rudhag, homologator Henrik Tengius, kalkylator Micael Björk och de två båtförarna under befäl av huvudföraren Björn Karlsson ha mycket beröm för sitt väl uträttade arbete i förbindelse med årets SM.

Samtliga bilder tagna av undertecknad i Mariestad under gårdagens finalåk och prisutdelning.

Micke
Michael Kjellander
Sportchef SVWF

Bild 1: Prisutdelning herrar kombinerat
Bild 2: Prisutdelning damer kombinerat
Bild 3: Prisutdelning herrar hopp
Bild 4: Prisutdelning damer trick
Bild 5: Antidoping Sverige var på plats i Mariestad
Bild 6: Patrik hopp
Bild 7: Felix hopp
Bild 8: Sandra hopp
Bild 9: Jane trick
Bild 10 Jakob slalom
Bild 11: Lasse slalom
Bild 12: Jennifer slalom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Michael Kjellander
Epost: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

 

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46709727829, +46704834963
E-post: This is a mailto link