Hoppa till sidans innehåll

SYC 2018 - Kurikka, Finland!

24 JUL 2018 08:49
Efter otaliga besök på vattenskidarenor som uppstått både naturligt och onaturligt så borde det mesta ha upplevts.
  • Uppdaterad: 24 JUL 2018 08:50

Vass-rännan i Nyköping, perfektionen i Slåstad, värme och ”ökenvandring” i Seseña, publikhavet längs stranden på Moomba, alla grävda sjöar runt Orlando – inte i de vildaste fantasier återfinns alla juvelers diamant hos grannen i öst. Dryga 30 mil norr om Helsingfors, i Södra Österbotten, ligger det lilla samhället Kurikka med sina drygt 20 000 invånare. Precis utanför centrum rinner Saveenlahti förbi och levererar en vattenskidarena som sällan skådats. Vattendrag kan delas in efter storlek, i ordning bäck, å, ström, flod eller älv. Här lutar det åt å. Ingenstans är den perfekt, men nog så utmanande, annorlunda och spännande på alla sätt.

Yttersväng/whip i slalomgaten från ena hållet, ducka för att undgå träden i drop-zone i andra änden. Yttersväng/whip på ¾-drag i hopp, eller försök att runda 180 i innersväng. Titta INTE rakt fram i gliden inför hoppet, du är på väg in i skogen. Låt dig inte luras av synen att du kommer att landa på startbryggan – det finns god marginal att hoppa åtminstone 55 meter. Jutta Menestrinas tips inför gängets familarization var kort och gott ”Just trust it, there’s enough space”. Tur att våra åkare kör ”split”, det är tveksamt om ”wide split” är möjlig på den här arenan... Bron på väg in till centrum ger ett häftigt ”drönarperspektiv” över både slalom- och hoppbanan, som är placerade på varsin sida om dito då bredden på vattendraget faller under definition å, inte älv.

Lagvis presentation av respektive åkare, otroligt god buffé och typiskt finskt uppträdande på scenen avslutade fredagens familiarization och officiell invigning. Det svenska laget bestod av; Ella Björlin, Elliot Westlund, Johanna Grekula, Charlie Westlund, Jacob Nordenhed samt Noa Johansson. Alla har under tvenne dagar presterat med väl godkänt och tillskansat sig massor nya erfarenheter och kontakter med andra åkare. Att köra sitt första åk 08:00 och med ett par timmars varsel förbereda sig inför sitt fjärde åk vid 21-tiden på kvällen är inte alltid lätt. Att som U21:a komma ner till startbryggan vid 22-tiden och få veta att det inte blir något kvällsåk, utan de är först ut på söndag morgon istället med bokad frukost 06:15 är tungt, men en erfarenhet rikare. Roligt, spännande och lärorikt för de stora grabbarna Noa och Jacob att i säräk få göra upp om 1:a platsen i slalom med finska Miikka Rönkkö. Tyvärr den här gången var Miika den starkare med Noa på andra plats och Jacob trea.

I övrigt kan medaljerna summeras som följande;

Ella och Johanna tar Grand Slam med fyra guld var. Elliot kommer hem med tre guld och ett silver. Charlie tar två guld och två silver. Jacob jobbar ihop två guld samt två brons och Noa silver med guldsmak i sin enda gren. En strålande insats av alla i laget! Som grädde på moset får vi utomordenliga vitsord från hotellägaren; ”Era föräldrar och hela Svergie skall vara stolta över er, ni har uppträtt exemplariskt under er vistelse i Kurikka – artiga, lugna och fina”.

Som ställföreträdande lagledare är det bara att tacka, bocka och buga.

Resultatlistor finns HÄR

Text och bilder: Jimmie Westlund

Bild 1: Alla deltagande landslag
Bild 2: Slalombanan
Bild 3: Noa
Bild 4: Hoppbanan
Bild 5: Johanna
Bild 6: Jacob
Bild 7: Elliot
Bild 8: Ella
Bild 9: Charlie

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Michael Kjellander
Epost: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

 

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46709727829, +46704834963
E-post: This is a mailto link