Hoppa till sidans innehåll

Wakesporten


Nedan finns kortfattad information om wake och i menyn till vänster finner du mer information om de olika grenarna inom wakesporten samt information om kabelåkning.

Wakesporterna utgörs av Wakeboard, Wakeskate och Wakesurf.

Sporterna har sitt ursprung från när vågsurfare tog sina surfbrädor och åkte med en vattenskidlina bakom motorbåtar de dagar vågorna var små i havet. Från detta utvecklades wakeboardåkningen då brädorna gjordes mindre och bindningarna bättre för att passa bättre för att åka bakom en båt istället för att surfa på vågorna i havet. När wakeboardåkarna tog bort bindningarna på sina brädor och åkte utan att sitta fast för att få en skateboardliknande känsla så var wakeskateåkningen född.

Därefter utvecklades även dessa brädor till att bli allt mindre och skateboardliknande och med griptape precis som riktiga skateboards.

Wakesurfing (utan lina) började sprida sig när man fann att ordentligt lastade wakeboardbåtar i lägre fart gjorde vågor som gick utmärkt att surfa på.

Runt om i världen finns det även många kabelparker (Cable Parks) - det är en skidliftsliknande eldriven anläggning som drar runt åkaren på vattnet så att man inte behöver använda en båt. På dessa går det utmärkt att åka med vilken bräda man vill under fötterna men eftersom det saknas båtvågor att hoppa och trixa på bygger man ofta hopp och rails av trä eller plast som åkarna kan använda.

På senare år har många börjat använda enklare mindre varianter av cables och winschar för att dra åkare, fördelen med detta är att man tex kan åka på tidigare otillgängliga ställen som fontäner, diken, dammar osv - endast fantasin sätter stopp!
Läs mer om kabelåkning via menyn till vänster.

Uppdaterad: 20 NOV 2016 14:57 Skribent: Wake

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link