Hoppa till sidans innehåll

Wakeboard


Wakeboard kan kanske bäst förklaras som en korsning mellan snowboard och vattenskidor; man har en snowboardliknande bräda men åker efter en båt med en lina som vid vattenskidåkning. Sporten har sitt ursprung i USA där vågsurfarna i början på 80-talet började använda sina surfbrädor och en vattenskidlina för att åka bakom en båt de dagar då vågorna inte var tillräckligt stora att surfa på i havet. Så småningom så började de göra egna mindre brädor med bindningar som fungerade bättre bakom båten än dom stora surfbrädorna och så var wakeboardsporten född!

Sedan dess har det hänt en hel del och idag så är brädorna 120-145 cm långa och har ofta avancerade bindningar med snörning. Brädorna är för det mesta lika i båda ändarna och har en eller flera fenor i ändarna vilket gör det lätt att även åka fakie (baklänges). Man åker efter en båt med så stor våg som möjligt och använder sedan vågen att hoppa på. Det går att göra alla möjliga och omöjliga tricks i luften, allt från skate- och snowboard influerade grabs och snurrar till gymnastikliknande volter. Och självklart inte att glömma, det som gjorde att sporten uppfanns, man kan åka omkring på det spegelblanka vattnet och "bara" surfa upp och ner på båtens svallvåg. En underbar känsla för såväl gammal som ung! Idag hoppar dom bästa åkarna fem-sex meter upp i luften och dubbla volter samt 1260s (tre och ett halvt varv!) är de just nu svåraste tricken…... Det är även vanligt att man bygger olika "rails" (räcken - inspirerat från skateboardåkningen) för att slida på eller hopp för att hoppa på.

Nu behöver man givetvis inte göra dubbla volter för att ha kul på en wakeboard, sporten passar gammal som ung och det spelar ingen roll alls om du nöjer dig med att försöka svänga lite bakom båten eller lära dig en volt med skruv - det viktiga är att du har kul. Och det kan de flesta som prövat wakeboard med gott samvete intyga att det är där bakom båten!

Sporten kom till Sverige i början på 90-talet och har växt sig stor här. 1995 hölls den första tävlingen och 1999 fick Skandinavien sin egen proffstour, GUL Scandinavian Wakeboard Series. När man tävlar i wakeboard så är det vanligaste att båten åker två vändor som tar ca 30 sekunder styck och under den tiden så får åkaren göra vad han/hon vill. Naturligtvis gäller det att övertyga de tre domarna i båten om att man är duktig och det gör man bäst genom att göra de svåraste/snyggaste tricken man kan så högt som möjligt och samtidigt blanda rotationstrick, grepp, volter och rails så att man visar domarna att man kan alla typer av trick. På senare år har det också blivit vanligt med tävlingar med andra format, tex wisch tävlingar, double up tävlingar, best trick tävlingar osv vilket är bra för att föra sporten framåt!

Hur börjar man?

För att åka wakeboard så behöver du självklart en wakeboard. De går att hyra för en billig penning och om man åker mycket så köper man sig förr eller senare en egen. Mera saker som behövs är en lina med handtag, flytväst och så med tanke på det svenska vädret är en våtdräkt att rekommendera. Sedan är det bara att övertala en kompis som äger båt att ni ska ut och åka! Känner man ingen med båt så går det att åka till de flesta wakeboard- och vattenskidklubbar och testa där, de brukar även ha utrustning till utlåning.
 

Uppdaterad: 08 JAN 2013 14:11 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link