Hoppa till sidans innehåll

WakeskateWakeskate kan kanske bäst förklaras som en korsning mellan wakeboard och skateboard (därav namnet). Brädan liknar en wakeboard, men har inga bindningar. Istället har man skor på fötterna -ett par gamla skateboardskor eller andra sneakers med platt sula fungerar bra (det går även att åka barfota, men de allra flesta använder skor). Själva brädan är tillverkad i plywood, som en skateboard, eller kompositmaterial, som en wakeboard. Brädans ovandel är täckt med griptape eller räfflat ”foam” för fäste. Det går att åka både med och utan fenor, det är mest en smaksak.

Wakeskate har funnits nästan lika länge som wakeboard. Redan under det tidiga 90-talet tog folk av sina bindningar på wakeboarden och försökte göra skateboard- och surftrick på vattnet. Från början fungerade wakeskate mest som ett komplement för de som åkte mycket wakeboard, men sedan utvecklades wakeskate till en helt egen sport med egna brädor, trick och skor (!). Brädorna är mindre än wakeboards, runt 100-120 cm. Detta för att det ska bli lättare att göra olika skateboardtrick som t.ex. shuvits (då man snurrar brädan horisontellt utan att själv snurra). På en wakeskate är det som vid wakeboardåkning bara fantasin som sätter gränser, men vanliga trick är hopp över vågorna med olika grabs och snurrar, shuvits, olika fliptricks (brädan snurrar åt olika håll utan att du själv snurrar – inspirerat från skateboardåkningen).

En av fördelarna med wakeskate är att det inte krävs lika stora vågor som vid wakeboard, eftersom många trick görs på "plattvattnet"; detta gör att du kan utvecklas till en proffsåkare bakom i stort sett vilken båt som helst. En wakeskate är också oftast mycket billigare än en wakeboard, främst pga att man inte behöver avancerade bindningar, vilket gör att sporten har växt snabbt runt om i världen. Det går numera även att tävla i wakeskate om man skulle vilja det, sommaren 2003 hölls det första riktiga SM:et i sporten. Men i likhet med wakeboard är inte det viktiga om du tävlar, försöker lära dig en kickflip – det viktiga är att du har kul bakom båten, kabeln, winchen eller vad du nu än åker bakom!

Uppdaterad: 08 JAN 2013 14:11 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link