Hoppa till sidans innehåll

WakesurfWakesurfing
 innebär att man vågsurfar bakom en båt på båtens våg. Från början var det vågsurfare som tog sina vågsurfbrädor och surfade bakom lastade wakeboardbåtar som gör stora vågor när de körs i låg fart. När allt fler insåg charmen med denna ändlösa våg började mindre wakesurf-specifika brädor att utvecklas och tävlingar att arrangeras. Idag är wakesurfing en mycket vanlig bisyssla bland wakeboardåkare då det är fruktansvärt kul, och dessutom mycket snällare mot kroppen än wakeboard och wakeskate.

För att starta använder man vanligtivs en mycket kort wakeboardlina, den ska sluta ett par meter bakom båtens akter. Sedan kör man båten i runt 15-20 km/h, detta brukar vara den fart som båten gör störst och renast våg i. Det är smart att testa sig fram i fartväg utan att ha någon åkare bakom båten, när man kör för sakta blir vågen skummig och när man kör för fort så minskar storleken på vågen. Det är alltså bara att testa sig fram till vågen ser surfvänlig ut. Dessutom hjälper det att lasta båten snett, lägg mycket vikt på den sida av båten som wakesurfaren ska surfa på! När man väl kommit upp  med hjälp av linan så gäller det att hitta en spot på vågen där men får tillräcklig fart av vågens bärkrfat så att draget av linan försvinner. När man kan stå där utan att använda linan som draghjälp är det bara att kasta in handtaget i båten och surfa på den ändlösa vågen!

För wakesurfing är riktiga wakeboardbåtar verkligen att föredra då dessa har rak axel och propellern sitter under båten, istället för som på båtar med drev sitta bakom båten. Vi avråder verkligen från att försöka wakesurfa bakom båtar med utombordare eller drev! Wakeboardbåtar gör också ofta stora vågor och kan snedlastas på ett sätt som gör vågen alldeles utmärkt för wakesurfing.

Uppdaterad: 08 JAN 2013 14:11 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link