Hoppa till sidans innehåll

Kabelåkning (Cable Wakeboarding)En cable park -  kabelbana eller kabelpark på svenska, är en anläggning för vattensporter där åkarna dras runt av en lina fäst i en stålvajer. Vajern drivs runt av en elmotor, och är snarlik en skidlift som drar upp skid- och snowboardåkare till bergets topp.

Normalt håller 5-6 stålpelare vajern på plats i en fyrkant eller pentagon och åkarna åker runt och runt på vattnet.  Normalt är ett varv 500-800 meter och höjden på vajern brukar vara runt 9 meter. På vajern kopplas sedan 6-8 linor med handtag i ändarna fast som åkarna sedan håller tag i. Set-upen är väldigt lik en ankarlift med skillnaden att det är ett handtag istället för ett liftankar i änden som hänger ner, samt att cablen går runt istället för fram och tillbaks som en skidlift.

Av historiska och geografiska skäl skiljer sig vattensport åt, beroende på vilket land man är bosatt i. I Sverige har båtdragen vattensport sedan 1960-talet varit dominerande, bland annat genom den unika svenska allemansrätten. I Europa, där folkmängden och begränsad yta skapat andra regelverk, är kabelbanor vanligt förekommande. I Tyskland finns cirka 70 banor och i Frankrike ett tjugotal. I Nederländerna finns 16 stycken, i Slovakien fem stycken och Danmark har två stycken. Även Norge har två stycken och Finland har en. De mest kända kabelbanorna ligger i USA, där OWC - Orlando Water Complex - möjligen är den mest kända. Även i länder som Filippinerna, Thailand, Indonesien, Ryssland, Ukraina och Australien har kabelparker.

Fullutrustade cable parks har många olika hopp, funboxes eller rails,  för åkarna att göra olika trick på. Detta gör cable parks snarlika de alpina snowboardparkerna, dock på en annat media än snö. Moderna cable parks har elektroniska armband för varje åkare och ett IT-system för att hålla reda på varje åkare och hur länge de befunnit sig i banan. Det finns också så kallade "2.0-system", en slags "mini cable" mellan två pyloner, snarlikt de på marknaden förekommande vinsch-systemen för brädåkning. Dessa kan användas som mini cables för nybörjare, för att lära sig starter med mera. Eller så används dom för att åka på några få spefika rails eller på vatten som är för små eller otillgängliga för att använda en båt på eller för att bygga en "full size" cable på. Dessa "2.0 system" har öppnat för många nya möjligheter för wakeåkare att kunna åka på vatten som annars skulle vara otillgängliga! 

Cable Wakeboard är en egen disciplin inom International Waterski and Wakeboard Federation (IWWF), med såväl EM och VM-tävlingar.

Fördelen med en cable park är att kunna dra 6-8 åkare samtidigt och under en dag dra upp till 150 åkare med en eldriven motor. Jämfört med samma antal åkare efter lika många bensindrivna båtar är det en miljömässig vinst. Det ger även möjligheten att pröva vattensporterna utan stora investeringar i dragbåtar och utrustning. Elmotorn för en bana förbrukar el motsvarande en normalstor villa årligen, varför såväl den direkta kostnaden och miljökostnaden per åkare (capita) således kan bedömas som låg.

Uppdaterad: 08 JAN 2013 14:11 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link