Hoppa till sidans innehåll

Tävling


Text

Att tävla i wakeboard är kul och inspirerande. Du får möjligheten att titta på, prata med och lära känna andra åkare.
De kanske kan ge dig de perfekta tipsen som behövs för att komma vidare.
Att se andra åkare sätta ett svårt trick ger en sporre att själv åka hem och testa. Tävlingar och allt runt omkring är kul!


Kortfattat om tävlingar är att det är du som åkare som inför tävling, bland annat skall hålla koll på följande:

  • Att du är medlem i en förening ansluten till Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet
  • Att du har en aktiv licens via din förening
  • När sista anmälan är till tävlingen
  • Att medverka på åkarmöte eller tillgodose dig informationen från mötet
  • Följa gällande regler för tävling
  • Att förhålla dig till förbundets Antidoping, Alkohol och Drogpolicy samt vara uppdaterad om doping och vid behov ansöka om dispens för läkemedel.

 

Här följer en längre beskrivning om hur en tävling kan gå till.

Innan tävlingen

För att få tävla på en tävling som är sanktionerad av SVWF måste du genom din förening ha en licens.
Kontrollera med din förening om licens ingår i din avgift, eller om du skall beställa den separat av föreningen.
Mer information om licenser finns i menyn till vänster.

Anmälan sker på olika sätt för olika tävlingar. Ibland måste anmälan ske innan ett visst datum och vid andra tillfällen går det att anmäla sig på plats. Det bästa sättet att ta reda på det är att se om inbjudan som finns på hemsidan, eventuellt facebookevent eller kontakta arrangören.

Innan start

Dagen innan en tävling startar har åkarna normalt en chans att ta ett teståk mot en avgift. Vanligtvis skriver du upp dig på en turlista när du kommer fram och väntar på att det ska bli din tur.
Teståket är din chans att testa tävlingsbanan alternativt tävlingsbåten. Båten ska vid detta tillfälle vara lastad såsom den kommer att vara på tävlingen och det är nu som du ska testa vilken fart du vill åka och vilken linlängd du vill ha.
Olika båtar ger olika vågor och dessutom kan det kännas olika att åka i olika typer av vatten, därför det kan vara klokt att ta sitt teståk för att slippa bli överraskad när det är dags för tävling. 

Någon gång innan start brukar det hållas ett åkarmöte där alla måste närvara!
Där tas alla detaljer för tävlingen upp, eventuella specialregler och allt övrigt som angår åkarna. Det som sägs på detta möte förväntas du veta innan tävlingen startar, så om du missar åkarmötet är det din sak att ta reda på vad som gäller vid den specifika tävlingen. 

Utrustning

Tävlingen håller med båt. All övrig utrustning måste du själv ta med dig, dvs egen lina och bräda samt flytväst.
Flytväst är obligatoriskt och ingen får starta utan väst.

De som vill åka på eventuella sliders eller kickers måste också ha hjälm på sig. Om någon utrustning går sönder under tävlingen får du åka tillbaka till startbryggan du får då 3 minuter på dig att fixa utrustningen.

Övrig tävlingsinformation

Håll koll på alla tider och startordningen om du inte är på bryggan när det är din tur så åker båten utan dig och du får ingen andra chans.
Ofta finns det en ”Dock Master” på bryggan som skall se till att nästa åkare är klar när den föregående just åkt iväg, men det är Ditt ansvar att hålla koll!

Ofta kan tider ändras under tävlingens gång, så det är därför viktigt att alltid vara uppmärksam. En Waketävling är totalt sett ingen stressig övning normalt, om man har tex. 20 åkare så kan man räkna med minst 5-6 timmar – och Du åker själv kanske 2 eller 3 åk. En tävling med kval, LCQ och final kan då omfatta över 40 åk, där varje åkare tar allt mellan 5-10 minuter i anspråk beroende på ev. fall och förutsättningar i övrigt.

Ofta arrangerar klubbar/föreningar möjligheter till övernattning/camping eller motsvarande i närheten av tävlingsplatsen. Här gäller det att kolla med arrangören vilka möjligheter som finns. Vanligen brukar arrangörerna ha ordnat med någon form av servering, eftersom tävlingsdagen kan bli ganska lång.  

Tävlingsformat

Tävlingsformatet i wakeboard kallas ”Freeride”. Arenan består av ett antal bojar; startbojar, stoppbojar (eller obstacels, sliders och kickers) och trefjärdedelsboj. Varje åkare får två "repor" (eller "pass") vardera. En repa är ett åk mellan start och stoppboj, vilken är ca 30 sekunder lång och åkaren hinner ofta med fyra till sex trick. 

Åkaren får börja sina trick när denna har passerat startbojen och ibland krävs det även att åkaren åker runt bojen. På sista tricket måste åkaren ha lämnat vågen innan stoppbojen, men det är ok att landa efter den. Trefjärdedelsbojen är placerad på en trefjärdedel av andra-repan. Ett fall efter denna boj innebär att man inte får åka vidare. I övrigt har alla ett fall var och vid ett andra fall är det slutåkt (i wakeskate har man däremot rätt till ännu ett fall). 

Banans utseende utan obstacles, där åkaren måste passera utanför startbojarna. Den orange bojen är 3/4-dels bojen vilket betyderattditt åk är överom du faller efte den. Syftet med denna boj är att båten inte hinner komma upp till åkhastighet vid fall efter den.

Banans utseende med obstacles. Syftet med 3/4 dels bojen är även här att båten inte hinner få upp farten vid fall efter den positionen, och det kan här givetvis innebära en stor fara om inte hastigheten är den rätta när man träffar slidern eller kickern.

För ett par år sedan utvecklades freeride-formatet något då det infördes olika obstacles som åkarna kan utnyttja. Det är dock inte obligatoriskt att använda dem men det höjer poängen. Exempel på obstacles är sliders och kickers. De kan se olika ut och vara utplacerade på olika ställen på olika tävlingar. För att få åka på dessa är det krav på hjälm. Om åkaren åker på något av dessa utan hjälm blir denne diskvalificerad.

På vissa tävlingar är ”Freeride” – repan kompletterad med en s.k. ”double-up”. Detta innebär att man efter banans slut (dvs. efter stoppbojen/-arna) kan få möjlighet att göra ett ytterligare trick. En ”double-up” ( D-up) innebär att båten åker ungefär som ett ”P” och båten vänder runt för att möta sina egna vågor. Detta innebär att, när de vågor som båten gör möter sina egna vågor, skapas en våg med nästan dubbel våghöjd – därav namnet! Tanken är här att åkaren skall ”sikta” in sig på denna dubbla våg och utnyttja den höjd detta kan skapa till att sätta ett stort och avancerat trick om möjligt. Den dubbla vågen är inte alltid så lätt att vare sig ”hitta” och ”träffa” – och höjden tar lite tid att vänja sig vid. Det är en härlig känsla när man lyckats träffa rätt och sätta ett trick som man tränat länge på! 

För startordningen lottas alla åkarna in i olika heat. Det får max vara 6 åkare i varje heat. Från varje heat går ett förutbestämt antal åkare (kan skilja sig från tävling till tävling) direkt vidare till semifinal och övriga går till LCQ (Last Chance Qualifiquation). LCQ är en ”andra chans” för dem som inte kvalat direkt till final att visa vad de går för. Några åkare från denna "andra" kvalomgång går vidare till semifinal. Även semifinalen är indelad i olika heat, för att det sedan bara ska finnas ett heat kvar till finalen där vinnaren koras. Vid tävlingar med något mindre antal deltagare är det normalt att man inte har en semifinal, utan kör final efter en kvalomgång och LCQ. Ofta körs semifinaler och finaler i omvänd startordning, dvs. den som kom 1:a i kvalet får den marginella fördelen av att starta sist i nästa omgång.

Klassindelning

Som i de flesta sporter tävlar man efter en köns- och åldersrelaterad indelning. 

I Wakeboard tävlar man i klasserna Master Herrar, Master Damer, Senior/Open Herrar, Senior/Open Damer, Herr Junior, Dam Junior samt Flickor och Pojkar. Enligt regelboken krävs det minst sex åkare i varje ålderskategori för att det skall vara möjligt att skapa en ”egen” klass, annars så körs ålderskategorierna ihop på lämpligt sätt.
Ibland körs dock klasserna fastän antalet deltagare är färre än sex. Flick/Pojk-klassen omfattar de som 1 januari innevarande år ej fyllt 15 år, Juniorsidan de som 1 januari ej fyllt 19 år och Masters avser de som 1 januari innevarande år passerat 30. Detta innebär tex att man åker i juniorklassen även om man är 19 år vid tävlingstillfället om man ej var 19 år vid ingången av året. Ibland kan det förekomma ”mixed”, dvs att både killar och tjejer tävlar mot varandra i samma grupp. Vanligen avser detta tävling som ej samlat tillräckligt många deltagare. 

Vanligen körs kvalheaten i ordningen flickor, pojkar, junior dam, junior herr, masters dam, masters herr, senior/open dam, senior/open. Vanligtvis gäller denna ordning även i semifinaler och finaler, men det är alltid åkaren själv som skall veta starttider och gruppindelningar. 

Bedömning 

Bedömningen sker av tre domare som sitter i båten. De dömer: 
A) Komposition 
B) Utförande 
C)
Intensitet 
D)
Obstacles 

Det gäller för åkaren att sätta ihop en repa som flyter bra och innehåller olika typer av trick såsom grabs, rotationstrick, volter mm. Ju svårare tricken anses vara, desto högre poäng. Tricken ska sedan utföras på ett så bra sätt som möjligt. Ju högre, kraftfullare och stilrenare de utförs, desto bättre.

Varje del av bedömningen har ungefär lika stor vikt och åkaren kan maximalt få 100 poäng. Obstacles, som sliders och kickers, står för 25% av bedömningen (eller 25p av 100). Skälet till detta är att man vill inspirera åkarna till att använda obstacles i större utsträckning. Det är bara att dra ut och snickra sliders Waker's! För att läsa mer om bedömning kan du titta i reglerna. Det finns en länk till vänster.

Slutligen, kom ihåg att du tävlar för din egen skull, för att Du tycker om det, så glöm inte att ha kul! Hoppas vi ses där ute på tävlingsarenorna snart - Lycka Till!

 

Uppdaterad: 17 JUN 2019 21:58 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link