Hoppa till sidans innehåll

Att Starta


Det finns lite olika sätt att komma upp på en wakeboard, här förklarar vi de vanligaste. 

Från vattnet med brädan framför dig 
Detta brukar vara det lättaste sättet att komma upp på brädan när man prövar för första gången! Innan du hoppar i vattnet bör du sätta på dig brädan, det är lättare att få i fötterna i bindningarna på land (är det ändå krångligt kan lite såpa eller raklödder hjälpa – var noga med att skölja bort skummet ordentligt när du fått på dig bindningarna!). Flytvästen ska givetvis också vara på! Förutom att den kan rädda ditt liv underlättar den i starten eftersom du slipper kämpa för att hålla dig flytande. 

När du ligger i vattnet slappnar du av och låter du brädan flyta framför dig (försök INTE att vrida den så att nosen pekar mot båten). Dina ben ska vara böjda och knäna så nära bröstet som möjligt. Armarna är spikraka mellan knäna. 

När båtföraren börjar dra på slappnar du av i bena så du trycks ihop som en köttbulle, låter armarna vara raka och tippar lite framåt så du hamnar sittandes på huk ovanpå brädan, istället för som nyss liggandes bakom brädan. Håll blicken fäst mot båten och var noga med att inte vrida brädan än. Sitt kvar en stund tills du känner att läget är under kontroll innan du reser dig upp och vrider brädan så nosen pekar mot båten. Titta inte ned i vattnet! Två vanliga fel nybörjare gör är att ställa sig upp för tidigt (med resultatet att man tappar balansen) och att man trycker brädan framför sig istället för att sätta sig på huk ovanpå den, det som vi förklarat med att ”tippa lite framåt” här (med resultatet att det blir olidligt tung att hålla i). Ett tips är att pröva på land, låt en polare dra i linan medan du håller i handtaget och koncentrerar dig på att sätta dig på huk innan du reser dig. 

Från vattnet med brädan under dig 
När du väl fått in känslan för att starta med brädan framför dig kan du pröva att starta med brädan under dig. Börja med att trycka ner brädan under dig. För att hitta balansen kan du parera med armarna men när båten börjar dra måste du hålla i handtaget med båda händerna för att orka. Låt armarna vara raka och böj på benen lite när det bär av. Har du problem att komma upp kan du böja mycket på benen när båten drar på och sätta dig på huk. Res dig först när du är ovanpå vattenytan! Det är viktigt att du har brädan lite framför dig i starten så att du inte får för mycket framåtvikt. 

Från bryggan 
I Sverige är risken stor att vattentemperaturen ligger under den önskvärda. Alltså kan det vara skönt att slippa hoppa i vattnet innan du börjar åka! Befinner du dig nära en brygga som inte är alltför hög kan du starta från den. Sätt dig på bryggkanten med brädan på och linan fastsatt i båten. När båten börjar dra hänger du bakåt en aning för att inte dras framåt. Smått böjda ben och armar underlättar. Det är viktigt att båtföraren ser till att linan är sträckt innan hon eller han drar på för fullt. Annars riskerar du att få ett ryck i linan som är mycket obekvämt för armarna! 

Hoppstart 
Den mest stilrena starten du kan göra, förutsatt att du inte gör en praktvurpa, är troligtvis en hoppstart! Ställ dig med brädan på nära bryggkanten. Låt bröstet och tårna peka mot båten och linan löpa längs vattnet ut till båten. Båten ska puttra ut från bryggan och dra på för fullt strax innan linan är helt sträckt. När båten drar på för fullt och precis innan linan är helt sträckt hoppar du ut i luften och vrider brädan mot båten (det krävs ingen större ansträngning, brädan vrider sig nästan av sig själv). Det kommer ett litet ryck när du landar på vattenytan eftersom du hoppar innan linan är sträckt. Låt därför armarna vara lätt böjda så har du lättare att hålla i. Ett tips är att hålla i handtaget med en hand och hålla i linan i den andra, cirka en till en och en halv meter in. När linan i vattnet sedan sträcks släpper du linan och tar tag i handtaget med både händerna. Ropa samtidigt till båtföraren att hon eller han ska dra på, och hoppa sedan. På så vis blir det enklare att för er med tajmingen! 

LYCKA TILL! 

Uppdaterad: 08 JAN 2013 14:11 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link