Hoppa till sidans innehåll

FAQ


Hur fort skall man köra båten? 

Förenklat: de flesta brukar ligga 15-20 knop - men det räcker med 10-11 knop för att bräda skall plana om man inte väger så mycket vilket gör att tex barn kan åka saktare än vuxna. På tävlingar kör man normalt 18-22 knop - beroende på egen känsla och val. Noterbart är att de flesta wakeboardbåtar och för wakeboard ombyggda vattenskidbåtar ofta har loggar graderade i km/h.
(Antal knop x 1,852 = km/h ). 


Hur lång skall linan vara? 

Efter eget tycke & smak. Det man vill uppnå är att oftast att komma över båda vågorna när man hoppar. Åkarens skicklighet och bredden mellan vågerna avgör alltså. Efter en utombordsbåt på 4 meter bör 40-50 fot vara lagom medan en duktig åkare bakom en riktig wakeboardbåt ofta har 80 fot lina. Testa dig fram!


Måste man ha en Wakebåt för att kunna åka? 

Det krävs egentligen inte mycket av en båt för att man ska kunna åka wakeboard och/eller wakeskate bakom den.

Båten ska vara planande och ha en motor som är tillräckligt stark att dra upp åkaren ur vattnet. Således kräver ofta en lättare åkare mindre motoreffekt. Många börjar åka wakeboard bakom en båt som är 3 m lång och utrustad med en utombordsmotor på endast 15 hk.
Många wakeskateåkare har upptäck vattenskotern som en utmärkt alternativ.
(Skall ni använda detta är det bviktigt att se över nationella och lokala föreskrifter för vattenskoter)

I takt med att man blir lite duktigare åkare kommer en önskan om lite större våg för att kunna hoppa högre. Då brukar många gradera upp sig till lite större pulpetbåtar, för att kanske senare ta sig till en wakeklubb eller kanske till och med skapa en egen förening.

Men som sagt det går att och bra och lära sig massa trix även bakom små båtar med små vågor.
Ifall man ger sig hän åt wakeskate så kommer man längre på motsvarande båt. 


Vilket brädmärke är "bäst"? 

Wakeboard är i grunden en individuell sport - där olika brädtyper passar olika åkare bättre eller sämre.
Detta är beroende på vad man är ute efter och vilken känsla man själv får.
När det gäller just märken kan man ju säga att de flesta håller bra standard idag. 


Vilket sorts bräda är "bäst"? 

När man ska välja storlek på bräda är det den totala bottenytan som avgör hur bärkraftig brädan är, man kan alltså inte titta bara på längden eller bredden utan måste se dessa ihop. Som allt annat så är det en smaksak hur stor bräda man vill ha; mindre brädor är lite svårare att skära och landa på men är lätta att hantera när man väl är i luften. Större brädor skär oftast bättre men är svårare att hantera i luften. Stora / många fenor gör att brädan skär bättre men släpper vågen senare och är mindre förlåtande... också det en smaksak. Man får helt enkelt testa sig fram - låna en kompis bräda och jämför med din egen så lär man sig rätt fort vad man själv gillar. Kolla under rubriken "Wakeboard" så hittar du en utförligare beskrivning!

Vad är en "double-up"? 

En "double-up" kallas det när båten lite förenklat åker som ett " p " och möter sina egna vågor. När vågorna möts, skapas vågtoppar som är mycket större än båtens vanliga våg och tanken är att åkaren skall använda denna "dubbla" våghöjd (double-up)för att få till pop och höjd för att kunna sätta något riktigt stort trick. Det är inte helt lätt att "träffa" just skärningspunkten där vågorna möts men övning ger färdighet... Double up är vanligt som avslutning på finalåk i seniorklasserna på tävling - och ibland genomförs separata double-up-tävlingar.

Mina bindningar klämmer, trycker - gör att foten domnar. Vad göra? 

Vi har alltid hävdat att bindningarna skall man lägga ned slantar på - t.o.m viktigare än brädan. Nya bindingar är tighta - och bindingar skall! sitta tight - men helst utan att göra ont eller skapa snabb kramp. Om du har köpt rätt storlek för dina fötter är det viktigt att veta att de töjer sig med tiden. 

Vad skall man tänka på när man vill lasta sin båt för att få större våg? 

Barlast är en "nödvändighet", och kommer i alla former och färger. Vanligast är vatten, trevligast är kompisar eller lättklädda representanter för det andra könet.Har man en nyare wakeboardbåt är dom ofta utrustade med inbyggda barlasttankar som fylles och tömmes antingen genom självtryck eller mha. inbyggda pumpar.
Ett annat populärt system är sk. "Fat Sacs" - som är gigantiska vattenballonger med anslutningar för en extern 12v pump. Dessa finns i många storlekar (ca. 125-250l) och former, tex som en soffa. Dessa säckar kan med fördel integreras i båten (befintliga barlastsystem) och med lite trix, kopplande och borrande så kan man göra sitt eget (utökade) barlastsystem. 

Hur skall man då lasta?

Det finns lika många svar på det som det finns båtar, men en generell regel att börja med är: 40% fram! och 60% bak. Testa i er båt. Skummar vågen så flytta fram vikten.

Wakekommitten höjer här ett VARNINGENS FINGER!!! En tungt lastad båt får med största säkerhet avsevärt försämrade sjöegenskaper och kräver försiktighet och eftertanke, folk har sänkt sina båtar på detta sätt. Det finns således inget "generellt" svar - utan beror på båttyp, skrovform, motorstyrka mm. Om Du skall "lasta ned" Din båt - gör det stegvis, försiktigt, med omdöme - och INTE all vikt bak således. 

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link