Hoppa till sidans innehåll

Linlängd


Vilken längd på linan man använder när man åker är - inte helt oväntat!- en smaksak... Generellt vill man dock ha en lina som är så lång/kort att man vid vanliga hopp landar mjuk i vågdalen. Ju längre bakom båten du är, desto bredare blir det mellan vågorna och vice versa. Alltså brukar man normalt börja åka med en lite kortare lina (--> smalare mellan vågorna och lättare att hoppa över båda vågorna) och när man blir bättre på att hoppa och börjar landa utanför vågdalen på plattvattnet är det dags att förlänga linan lite.

Vilken båt man åker efter och hur stora vågor den gör avgör också linlängden. Bakom de flesta 4-meters styrpulpetare är det ofta svårt att ha längre lina än 14 meter eftersom vågen där börjar försvinna. Efter "riktiga" wakebåtar och daycrusiers går det dock ofta att ha en lina som är upp mot (eller över) 20 meter.

Linorna man köper är ofta indelade i sektioner så att man kan ta bort den del man inte använder. På linan brukar det stå efter varja del hur lång linan är just där (anges i fot, 1 fot = 30,48cm). Det kan sägas att de flesta tävlingsåkarna använder linor i spannet 65-80 fot ifall du vill ha någonting att jämföra din egen linlängd med (som du har TESTAT fram!). 

Uppdaterad: 08 JAN 2013 14:11 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link