Hoppa till sidans innehåll

Båtens Hastighet


Vilken hastighet som är lagom är en smaksak - vissa åkare gillar att åka lite långsammare medan andra gillar att åka lite fortare. Det finns dock några faktorer som spelar in och nedan finns mer information om detta.

Generellt:

En lagom fart för vuxna wakeboard & wakeskateåkare ligger normalt på 15-22 knop (ca 28-40 km/h). Brädan börjar plana redan vid 10-12 knop och vid runt 15-16 knop brukar brädan ha planat helt. Ju snabbare du åker desto högre upp i vattnet går brädan (och desto hårdare blir vattnet) och tvärtom. 

Som nybörjare finns det dock ingen anledning att åka fortare än vad du måste för att brädan ska plana; det är lättare att hitta balansen och lära sig skära i lite lägre farter.
När man sedan blivit lite bättre kan man öka farten lite så vattnet blir hårdare och man kan skära hårdare.

Din egen vikt:

Hastigheten på båten avgörs bland annat av åkarens vikt. Ju lättare person desto lägre hastighet

Din brädstorlek:

Större brädor planar snabbar och har större bärighet vilket gör att man kan åka lite långasammare om man vill (allt annat lika). Wakeskates är ofta rätt små vilket gör att det kan vara svårt att åka riktigt sakta på dem.

Båten:

Vid för låga farter skummar de flesta båtars vågor och gör dem svåra att hoppa på. Man får alltså testa olika farter med just den båten man själv åker med för att se i vilken fart vågen slutar skumma. Generellt måste man åka fortare med större båtar eller om man har mycket last i för att vågen ska bli fin. Ju fortare man kör desto mindre blir vågen dock så det är inte bra att åka alldeles för fort... testa olika farter i intervallet 15-22 knop för att hitta vilken som känns bäst i kombination med att vågen ser ren och fin ut. Detta innebär också att om man en dag helt plötsligt lastar sin egen båt mer än vad man brukar göra så kommer man att behöva åka fortare.

Uppdaterad: 08 JAN 2013 14:11 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link