Hoppa till sidans innehåll

Anläggning


Bygga upp en anläggning
En anläggning behövs för att åka vattenskidor, wakeboard eller barfota. Vad som behövs beror på vilken av sporterna man ska utöva. I grund och botten behövs en sjö och en båt. Normalt vill de flesta utveckla klubben så det blir lite trevligare på anläggningen och att man kan träna de sportgrenar som ingår i föreningens verksamhet. En båtbrygga är ett ganska naturligt val av första åtgärd samt en slalombana, wakeboardbana eller liknande för respektive sport man i första hand vill satsa på.
Banor
Alla banor i sporterna har regler för mått och toleranser, om man ska arrangera en tävling måste dessa mått följas. Läs i respektive regelbok för mått på banor. Det finns oftast två sätt att göra banan på. Antingen kan man ha fasta vikter i sjön eller göra en s.k. vajerbana. En vajerbana är bra då man kanske vill flytta banan i framtiden dessutom är den säkrare vad gäller att bibehålla måtten. Vid byggnation av vajerbanan, gör man den färdig på land och kontrollerar måtten. Sedan drar man ut den i sjön och spänner upp den mot land, i andra änden sänker man en kraftig tyngd i sjön.
Brygga
En brygga behöver man ha för att starta från och att förtöja båten i, om man inte har ett båthus. En brygga kan man bygga själv om det finns någon händig i klubben. En brygga på 3 x 4 meter kan vara en lämplig storlek, för att samtidigt få den ganska stabil. Ett kraftigt regelverk i tryckimpregnerat trä, t.ex. 2 x 8 tums reglar är bra, efter att regelverket är klart lägger man trallvirke på detta. Se till att kunna få under flytblock av något slag, tunnor eller styrolit/frigolit som helst ska vara inplastat. Denna kan man sedan ha en enkel spång ut till. Ska båten förtöjas i bryggan behövs en kraftig förankring så den inte sliter sig i hårt väder.
Klubbstuga och omklädningsrum
En klubbstuga vill man förr eller senare ha, som kan kombineras med omklädning. Allt kostar som bekant och det kan dröja en avsevärd tid innan man har råd med detta. En billig lösning är att höra med byggbolag, om de har någon gammal byggbod som de kan tänka sig att sälja billigt. Den går senare att bygga ut och snygga till i takt med intäkterna. Tänk på att det behövs bygglov och ev. dispanser för att ställa upp bodar eller liknande. Vid sjöar finns något som kallas strandskydd och där är det extra hårda regler på uppförande av fastigheter, såsom klubbstuga och bryggor.
Domartorn
När man fått i ordning anläggningen så mycket att man vill kunna arrangera en tävling, så behövs det domartorn för det mesta. Dessa kan man i början bygga upp med en enkel "Haki-ställning" och skaffa en pressenning som regnskydd. Men planerar man att ha tävlingar kanske varje år, så är det bra om man bygger något permanent. Både för att minska på arbetet med anläggningens i ordningsställande som möjligheten att få tag på domare som vill återkomma. Det finns även vissa regler var domartorn ska stå samt hur höga de ska vara. För vattenskidor bör huvuddomartornets storlek vara ca. 5 meter brett, för att 5 domare samt överdomaren ska få plats i bredd vid tricktävling. Detta är inte reglerat, men logiskt. I slalom, trick och hopp ska domartornets golv vara minimum 3 meter ovan vattenlinjen. För att kombinera huvuddomartornet i alla grenar, bör man ställa det efter reglerna för slalom, och därefter försöka om möjligt att få hoppet där det stämmer någorlunda med huuddomartornet. Trick brukar vara ganska enkelt att ställa in banan för, mitten av trickbanan utanför domartornet är bra. En annan sak att tänka på, som inte är reglerat, är avståndet från domartornet till gaten i slalom. Den bör nog inte överstiga 75 meter, det blir annars väldigt svårt att få en rättvis bedömning av gaten, speciellt vid blåsigt väder, då gate-bojarna kan försvinna i vågdalarna.
Uppdaterad: 22 JAN 2012 12:21 Skribent: Tobias Aderum

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Västsvenska Vattenskid & Wakeboardförbundet
Per Rudhag, Utlandagatan 31
412 61 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: per.rudhag@stroms-gb...

Se all info