Hoppa till sidans innehåll

Ideelt arbete


Ideellt engagemang
I idrottsrörelsen är medlemmarna med av egen fri vilja. De utformar och leder själva verksamheten. Att vara delaktig och ta gemensamt ansvar ger verksamheten ett mervärde. Hundratusentals ledare satsar oavlönat tid och kraft på att leda och fostra barn och ungdomar. De medverkar härigenom till en positiv utveckling i samhället. Det ideella engagemanget utgör i sig en kraft att värna om. Det är idrottens kännemärke. De ideella ledarna ska kontinuerligt erkännas, uppmuntras och ges möjlighet till utveckling.
Arbete
När något arbete ska utföras är det bra om det kan utföras ideellt. Det spar föreningen pengar på och det som utförs respekteras och hanteras varsammare. Pengar som kommer in i föreningen ska också användas till föreningens verksamhet och utveckling. De ska inte utgå ersättningar till vissa personer för att de kanske jobbar mer än andra. Arbetena ska försöka fördelas så jämnt det går i bland medlemmarna. Då känner alla sig delaktiga och tar ansvar samt visar hänsyn mot föreningens egendom och verksamhet.
Vattenskidklubbar
Inom vattenskidklubbarna finns hela tiden en massa arbeten som ska utföras varje år. Förutom styrelsens administrativa arbete, finns det ofta en anläggning som ska underhållas eller byggas upp. Oavsett om anläggningen är komplett eller inte ska det som finns underhållas. Fastigheter ska målas med jämna mellanrum, bryggor ska oljas in, banor i sjön ska repareras, båten ska servas, anläggningen ska städas, etc. Vår och vinter brukar bryggor och båt läggas i eller tas upp ur sjön, alla dessa arbeten är tunga och tråkiga för de flesta. Men om alla hjälper till så gott de kan, så blir det ganska lite arbete per person. Det blir väldigt mycket roligare om man är fler, de yngre kan också hjälpa till, det behöver inte vara något svårt bara de känner att de har en uppgift, så växer de in i föreningslivet och blir en större tillgång i takt med åldern.
Eldsjälar
Det finns ofta några "eldsjälar" i varje förening, som driver på och får föreningen att utvecklas. Dessa är ofta nödvändiga annars slutar klubben att utvecklas och föreningen tappar medlemmar som en trolig följd. Ett troligt problem som dyker upp förr eller senare är att dessa tröttnar eller inte har tid att engagera sig längre. Då måste det finnas någon som tar över och fortsätter driva på, det är därför viktigt att alla får känna sig delaktiga och få ansvar att utföra något. Det brukar då automatiskt urskilja sig någon eller några som är villiga att ta på sig lite mer ansvar. Det kan vara som att utbilda sig till domare, vara tävlingsledare för en stor tävling, byggledare för ett hopp eller en slalombana, etc.

Uppdaterad: 22 JAN 2012 12:22 Skribent: Tobias Aderum

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Västsvenska Vattenskid & Wakeboardförbundet
Per Rudhag, Utlandagatan 31
412 61 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: per.rudhag@stroms-gb...

Se all info