Hoppa till sidans innehåll

10 VM-medaljer till Wakeboardlandslaget i Mexico!

23 OKT 2019 16:28
Under den gångna helgen har WWA Wake Park World Championships gått av stapeln i Mexiko. Vårt svenska landslag stod för en enastående prestation genom att vinna inte mindre än 10 VM-medaljer varav 4 guld!
  • Skapad: 23 OKT 2019 16:28

Rapport WWA Wake Park World Championship.

Vi har nyss landat i Zurich efter nattens flygning med ett trött men riktigt nöjd landslag.

Efter fyra riktigt bra träningsdagar på Mayan Water Complex började WWA Wake Park World Championships på torsdagen den 17e oktober

Torsdag

Första åkare ut var Jr Men Traditional där Hugo Randow, Calle Kilholm och Kevin Jönsson var med. Hugo vann sitt kvalheat med riktigt fin åkning på både Airtricks, Rails och Kickers. Även Calle vann sitt heat före Kevin och tog sig vidare till semifinalen med stabilt och bra åk och redan nu så såg Sverige ut att ha ett grymt starkt lag.

Nästa klass med svenska representanter var Pro Men Traditional där William Klang och Albin Randow var med. Tyvärr med båda i samma heat. William missade tyvärr kvalgränsen men Albin visade att han hör till bland dom bästa och tog sig vidare till semifinalen.

Senare på torsdagen skulle Jr Men åka sin semifinal och här gick det åter igen bra för både Hugo och Calle som tog sig till final. Tyvärr fick inte Kevin riktigt till sitt åk och hamnade precis utanför. Det är tufft när endast 4 går till final vilket gäller alla klasser.

Även Pro Men åkte Semifinal på torsdagen men Albin fick se sig utslagen av James Windsor från Australien och Ricardo de Tolles från Italien med väldigt liten marginal.

Fredagen

Började med kval i Boysklassen i Traditional med Sebastian Framdahl. Sebbe var taggat men tappade tyvärr handtaget på sitt första airtrick. Efter pickup åkte Sebbe stabilt fram till sista airtricksträckan men åter en miss som resulterade att han missade vidare avancemang.

I junior Ladies Traditional skulle Eira Jansson, Clara Dandenell och Melanie Staf åka. Alla tre tjejer åkte stabilt och kontrollerat fick ihop bra åk och hamnade i final före USA.

På fredag eftermiddag var det dags för några av kvalen i Features Only och först ute var Groms med Sebastian Framdahl. En extremt revanschsugen Sebbe visade vart skåpet skall stå och tog sig till final som vinnare av sitt heat.

Junior Men klassen skulle också visa sig att bli bra för Sverige. Hugo Randow vann sitt heat med stor marginal och Kevin Jönsson fick revansch och även han tog sig till final. Calle Kilholm hamnade i ett tungt heat och hamnade tyvärr precis utanför. Men två svenskar till final även här.

Fredagen skulle avslutas med Pro Men features med ett extremt duktigt startfält. Än en gång hamnade William och Albin i samma heat och nu drog William längsta strået och vann heatet med ett grymt bra och stabilt åk.

Lördag:

Dags för dom första finalerna i Traditional med Jr Men som visade sig att bli en landskamp mellan Sverige och Canada. Calle Kilholm började tidigt med ett grymt stabilt åk på både rails, kickers och airtricks och stämningen var på topp. Canadas åkare visade också upp riktigt bra åkning, speciellt på rails. Sista man var Hugo Randow, kickers och airtricks satt perfekt men Hugo missade på sina railhits. Trots med lite missar räckte det till en silver medalj för Hugo och Calle Kilholm plockade hem ett välförtjänat VM guld.

Sen var det dags för William i Pro Men Semi  Features only. Här går endast 1 åkare vidare så det är extremt tufft. Med ganska liten marginal tappade han tyvärr finalplatsen till James Windsor så det blev ingen medalj i proklassen.

Efter Pro Men skulle Clara, Eira och Melanie köra Open Ladies Features Kval tillsammans med deltagare från USA, Storbritannien och Mexico Alla 3 tjejer höll ihop det riktigt bra och vi hade ytterliga tre åkare till söndagens final tillsammans med USA

Jr Ladies Traditional Finalen blev riktigt spännande. Clara Dandenell satte hela sitt åk grymt stabilt. Både Eira och Melanie åkte också riktigt bra men båda hade lite småfel så det var pirrigt innan resultaten kom. Det skulle visa sig att bli en blågul pall med ett välförtjänt VM guld till Clara, silver till Eira och brons till Melanie. Totalt 5 medaljer till Sverige innan features finalerna.

Söndag och finaldag för features only.

Först ut var Open Women. I features har man 4 åkare på vattnet samtidigt där dom har 8 minuter på sig att sätta sitt bästa hit på alla rails och kickers. Formatet är riktigt spännande att titta på och Open Women visade sig att bli en nagelbitare som skulle sluta med ännu en blågul pall med Melanie högst upp, Clara tvåa och Eira trea före Storbritanniens Katie Batchelor

Sen var det dags för Groms final med Sebastian Framdahl. Detta skulle också visa sig bli en nagelbitare. Alla åkte extremt bra men Sebbe fick inte till ett lika bra åk som i kvalet och slutade totalt med en fjärde plats. Men riktigt bra på sitt första VM.

Sista finalen för svenska laget var Jr Men. USA, Frankrike, Hugo och Kevin. Det blev riktigt spännande 8 minuter med grym åkning från alla finalister. Hugo skulle få revansch och tog  guld och Kevin fick en fin bronsmedalj.

Än en gång har vi lärt oss fantastiskt mycket, fått nya vänner och mycket bra feedback från andra. Vi har stärkt Sweden som varumärke inom wake och förbund. Det har varit 10 väldigt varma dagar men extremt roliga.

Jag vill passa på att tacka alla i laget för ett underbart VM som slutade med 10 medaljer. Canada tog flest med 15 (fördelat både på båt och kabel).

Text och bilder av: SVWF Förbundskaptener Nicolai Perdrup och Jimmy Palm

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Michael Kjellander
Epost: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

 

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46709727829, +46704834963
E-post: This is a mailto link