Hoppa till sidans innehåll

Stort arbete om vattensportens historia

06 NOV 2020 11:05
På en tävling i Örebro 1970 kom Björn Engholm i kontakt med en gammal man som påstod att hans far, redan på 1800-talet, åkt vattenskidor. Att denna idrottsliga aktivitet funnits så länge väckte Björns intresse, och resten är som man säger, historia.
  • Uppdaterad: 06 NOV 2020 11:05

Björns äldre bror var en av de som drev i att starta upp vårt förbund i slutet på 50-talet. Sju föreningar skapades för att tillsammans kunna bilda ett eget idrottsförbund. Förbundet hade då bara en disciplin- vattenskidor – och fick vid sitt bildande 1962 namnet Svenska Vattenskidförbundet. Syftet med att bilda förbund var det enkla anledningen att ge våra duktiga vattenskidåkare möjlighet att få delta på internationella tävlingar. Snart 60 år senare är det svindlande att tänka sig att förbundet växt från 7 till 65 föreningar, skaffat sig ytterligare två discipliner, bytt namn och har idag runt 8000 medlemmar. Att dessutom detta lilla förbund lyckats hålla en sån närvaro bland världens toppåkare är ytterligare en otrolig insikt, men kanske inte så konstig sett till historien vattenåkandet haft inom Sverige.

Kanske startade Björns efterforskningar kring vår historia mycket tidigare än 1970. Redan på 50-talet när det skulle bildas förbund krävdes en stor mängd efterforskning. För att bilda förbund behövde det bildas föreningar. Och för att bilda föreningar behövde det hittas personer som tyckte om att åka vattenskidor. Utan ett Facebook att vända sig till var detta mycket svårare än idag. Man fick leta i tidningsurklipp, och när man fått tag på en, åkare fick man fråga om namn och nummer på ytterligare åkare denne kände. Som genom att dra en tråd ur ett garnnystan lyckades förbundets idéstartare tillslut att få tag på ett tillräckligt antal åkare för att bilda föreningar och förbund.

På vår läroplattform Academy finns Björns arbete Vattensporthistoria, det är mycket omfattande, men jag rekommenderar starkt att ögna igenom det. Det finns spännande kuriosa var än ögonen fastnar.

Jag fick äran att intervjua Björn om sitt arbete med att kartlägga vattenskidsportens historia. Jag var intresserad av att veta hur han gått tillväga för att samla in all information. Och precis som i arbetet med att leta upp personer som åkte vattenskidor för att bilda förbund, utgick kartläggandet från att leta i tidningsklipp, ringa och skriva brev till namngivna åkare, och sedan fråga efter fler namn på fler åkare.

Detta nystande efter åkare att intervjua tog stundom intressanta vändningar. Björn berättade om när han ringde en bilfabrik i Trollhättan och frågade ifall de ”hade en Ljungström som jobbade där?” - då det på 1920-talet skulle funnits en vattenskidfantast vid det namnet i Trollhättan. Nog hade de en Ljungström som jobbade där – en Gunnar Ljungström känd för utvecklandet av SAAB-bilen. Det visade sig att Fredrik Ljungström - far till Gunnar, redan 1904 utfärdat ett patent på vattenskidor. Vad patent bekommer, så är kanske världens äldsta utfärdade patent på vattenskidor tilldelat en svensk uppfinnare – 1841! Kanske är det då inte så konstigt att Sverige idag, trots sin ringa storlek, är ett så befäst land inom vattenåkandet?

Bland de personer Björn intervjuade finns även fransk-svensken Carl Söderlindh med. Karl kom in på kansliet en dag med diverse tidningsklipp. Klippen är från Världsutställningen i Paris 1937, där Carl och hans partner Maggy har i uppdrag att demonstrera de tre skidgrenarna - slalom, hopp och fristil – fast på vatten. Dessa känner vi igen från vattenskidornas moderna grenar, och kanske var det precis här tävlingsgrenarna som de ser ut idag föddes.

Är du mer intresserad av vattenskidsportens historia rekommenderas du varmt att läsa Björns verk som finns i sin helhet här. Björn hoppas att du som läser ska känna dig stolt över vattenskidsportens historia i Sverige, och kommer ihåg att Sverige spelat stor roll i utvecklandet av sporten till vad den är idag.

Skribent: Alice Andersson
E-post: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46765869290, +46704834963
E-post: This is a mailto link