Hoppa till sidans innehåll

Elsie Antonsson – Sveriges genom tiderna främsta medaljvinnare i vår idrott!

28 NOV 2019 12:06
Elsie Antonsson är en legend i det tysta. Med sina sammanlagt 8 VM-medaljer, 10 EM-medaljer och 22 SM-guld samtliga i open-klassen finns det ingen svensk vattenskid-, wakeboard- eller barfotaåkare som ens kommer i närheten av denna gedigna samling!
  • Skapad: 28 NOV 2019 12:06

Elsie började idrotta på allvar när hon var ca 25 år gammal. Då kallades det handikappidrott och hon höll på med det mesta men framför allt med simning där hon var både aktiv, ledare och så småningom också tränare. Det föll sig således även naturligt att Elsies två söner, Henrik och Claës-Frederic, simmade aktivt under flera år. Självfallet var Elsie med och stöttade dem i simhallen och kom att sitta med i både tävlingskommittén och styrelsen i Varbergs Sim under flera år.

En dag beslutade sig Elsie för att hon skulle lära sig åka skidor på snö och reste till Åre en nyårshelg tillsammans med barnen. Där kom hon att träffa Anders Olsson som då just startat Totalskidskolan, en specialistskidskola för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Ju mer Elsie och Anders lärde känna varandra fick hon då också veta att Anders även höll på med vattenskidåkning under sommarmånaderna. Elsie blev så klart intresserad och bjöd in honom till Varbergs Vattenskidklubb, med skida och ställning att sitta i, för att hon och en grupp simmare inom dåvarande handikappidrotten skulle lära sig åka vattenskidor under en helg. Detta var för ungefär 25 år sedan och det blev så otroligt lyckat att Anders även kom att komma tillbaka året därpå. Varbergs Vattenskidklubb ägde på den tiden ingen ändamålsriktig och special-konstruerad handikapp-utrustning men Elsie prövade att åka på en kneeboard vilket fungerade rätt bra - när hon väl fick kläm på hur hon skulle starta.

Under Elsies tredje år inom organiserad vattenskidsport erhöll så Varbergs Vattenskidklubb en skida och annan utrustning av Anders via ett projekt som han vid tidpunkten genomförde. I klubben var det då tre åkare som åkte på en och samma skida vilket fungerade bra. Så småningom började även Elsie och klubbkollegan Jörgen Carlsson att tävla. För Elsies del blev det internationell tävlingsdebut vid Europamästerskapet i Lynge, Danmark 1997. Något oväntat och för Elsie helt omtumlande vann hon där sina två första EM-guld. Ett av hennes absolut starkaste idrotts-minnen var att för första gången få höra vår nationalsång spelas just för henne. Denna känslosamma och stolta stund kommer hon aldrig att glömma.

Tävlingarna kom att avlösa varandra i en strid ström och 2001 var det så dags för VM-debuten i Melton, Australien där hon direkt avancerade vidare till slalomfinalen med en kvarts bojs marginal. Det var då tre åkare i finalen och hon visste att om hon gick igenom första passeringen hade hon goda chanser att avancera. Hon startade först och finalåket gick bra. Nästa åkare åkte bättre men när ledaren från utslagsomgången inte klarade av pressen och åkte bort sig tidigt så var med ens karriärens första VM-silver ett faktum. I disciplinen trick blev det precis tvärtom då Elsie ”strulade” lite i finalen men lyckades dock ändå vinna karriärens andra VM medalj, denna gången av valören brons. VM debuten kunde inte ha gått mycket bättre och en av lärdomarna Elsie tog med sig från andra sidan jordklotet var att i vattenskidåkning kan precis allt hända!

Ett annat VM Elsie minns väl är det som gick av stapeln i Vichy, Frankrike 2009. Hon berättar att det var så mycket återsvall vilket påtvingade en tre minuter lång paus mellan åkarna i slalom innan nästa åkare gavs klartecken att starta. Dock undkom Elsie återsvallet då hon startade först i utslaget. Som sagt, i vattenskidåkning kan allt hända och dåvarande världsrekordhållaren lyckade enkom klara av att runda fem bojar vilket inte räckte för avancemang till finalen.

Finalfältet kom att bestå av två åkare från Tyskland och Elsie. Finalisten som åkte direkt innan Elsie startade i innerbanan innan hon gick över i ytterbanan. Enligt domarna missade hon då utgångsporten. Naturligtvis protesterade hon och diskussionen tog en stund vilket medförde att vattnet stillade sig och att Elsie i lugn och ro kunde åka till sig ett ytterligare ett VM-silver. När så Elsie kom in till bryggan fick hon dock höra att ytterligare en protest lämnats in. Denna avslogs och VM-silvret var då ett faktum. Här tar Elsie med sig ännu en erfarenhet och den är att du som idrottare ibland får med dig ”en stolpe in” och ibland ”en stolpe ut”.

Som så många stora mästerskapsvinnare i andra idrotter har naturligtvis även Elsie en hel rad andra berättelser som gäller både domslut, resor och åkning på tävlingar – både framgångar, motgångar och misslyckanden. Om du har privilegiet att träffa henne så ta gärna tillfället i akt och fråga henne om hennes fantastiska karriär. Hon delar gärna med sig om sina erfarenheter och upplevelser från de många resorna och mästerskapen.

Efter studentexamen gick Elsie en sekreterarutbildning i Lund som hon i slutet av 1990-talet byggde på med en utbildning i Information och affärskommunikation samt projektledning vid IHM business School. Hon har arbetat både som VD-sekreterare och inom ekonomi, kvalitet och information på ett stuveri- och speditionsföretag under 30 år. Därefter med olika projekt och då bland annat med SVWFs projekt ”Alla kan åka”.

Elsie har varit verksam i Varbergs Vattenskidklubbs styrelse sedan 1996, suttit med i Västsvenska Vattenskid- & Wakeboardförbundets styrelse under cirka 10 år fram till och med 2012. Ungefär lika länge har hon ingått i vårt förbunds valberedning, varav de senaste tre åren som ordförande.

Elsie har även varit verksam som styrelseledamot i Varbergs Handikappidrott under 25 år, ledamot i Hallands Handikappidrott samt suppleant i Svenska Handikappidrottsförbundet under två år, numera Svenska Parasportförbundet.

Elsie är idag aktivt tävlandes förbundskapten för vårt Funk-landslag där hon just nu är vår enda atlet kvalificerad för internationella mästerskapsuppdrag. Då vårt landslag var större arrangerade och ansvarade hon för diverse organiserade landslagssamlingar.

Elsie har under åren ordnat otaliga prova-på dagar hos olika föreningar samt för Rekryteringsgruppen Aktiv Rehab enligt önskemål. Hon har även i hemmaföreningen, Varbergs VSK, haft många öppna åkdagar riktade speciellt för åkare med någon typ av funktionsvariation. Hon hade även förmånen att under en veckas tid, flera somrar i rad, sprida information och göra det möjligt för personer med grava funktionsnedsättningar att pröva på att åka på vatten. Denna åkning och aktivitet skedde i samarbete med Bromölla Vattenskidklubb.

Naturligtvis har Elsie även varit med och arrangerat många olika slags vattenskidtävlingar. Den hon minns främst är Eurotourfinalen i Varberg 2002 då hon axlade rollen som projektledare då hela Europaeliten kom att vara på plats.

När Varbergs VSK och Elsie väl beslutat att stå som värd för detta mästerskap visste de inte riktigt vad de gav sig in på. Att hopprampen skulle ned till 1 meter visade sig vara ett stort problem och att slalombanan skulle mätas in, för att åkarna skulle kunna sätta officiella Europarekord, lyckades de inte själva till fullo uppfylla. Hoppmätningen strulade, den internationelle homologatorn hade med sig utrustning som inte fungerade under utslaget men till finalen gick det dock bra. Allt detta till trots presterades det massor av fina toppresultat. Elsie minns med ett leende att allt annat runt tävlingen fungerade fantastiskt bra tack vare alla som ställde upp och hjälpte till. Hon avslutar berättelsen om mästerskapet med att kort konstatera att de i alla fall hade vädret på sin sida. Det var strålande sol och härlig högsommarvärme under hela helgen men så på måndagen, direkt efter avslutad tävling, ösregnade det. Återigen kan det konstateras att inom vår idrott kan precis allt hända.

Elsie berättar att hon säkert kommer att åka vattenskidor i många år till och så länge hon fysiskt kan prestera på topp. 2020 är ett av målen att förbättra sitt egna svenska rekord i trickdisciplinen. Själva åkningen menar hon också är ett jättebra komplement till annan träning och hon gillar verkligen att vara uppe vid klubben (Varbergs VSK).

Hur det blir med internationella mästerskapstävlingar i framtiden vet hon dock inte men öppnar likväl upp för att det kan komma att bli ytterligare ett par EM-starter. Hon berättar att hennes deltagande på VM i Norge tidigare i år bland annat motiverades av att Norge är geografiskt nära beläget och att vännerna i broderlandet, med Heidi Brenna i spetsen, alltid låtit henne vara en del av deras gemenskap under många tidigare EM och VM.

Även om Elsie nu, mer än 20 år efter de första EM-gulden, kan se en nedtrappning av den egna elitsatsningen är hon otroligt positiv till att fortsätta vara verksam som både tränare, ledare och förbundskapten under många kommande säsonger. Detta är så otroligt positivt för vem har mer kunskap, rutin och erfarenhet att forma morgondagens vinnare om det inte är dagens mästare?

Se hela Elsies gedigna medaljlista, år för år, som under SVWFs 50-års jubileum kröntes med att hon tilldelades SVWFs prestigefyllda bronsnål geno att klicka HÄR

Bilder av M. Kjellander och A. Aldman.

Micke
Michael Kjellander
Sportchef SVWF

 

 

 

 

Skribent: Michael Kjellander
Epost: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

 

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46709727829, +46704834963
E-post: This is a mailto link