Hoppa till sidans innehåll

Information från SVWF!

13 AUG 2020 13:15
Med anledning av nedläggningen av Riksidrottsgymnasiet i Fagersta samt de aviserade SM tävlingarna i Wakeboard har förbundsstyrelsen nedan information att delge.
  • Skapad: 13 AUG 2020 13:15

SVWF vill uttrycka sin sympati för de elever som nu berättar om utsatthet under sin tid på Riksidrottsgymnasiet i Vattenskidor & Wakeboard i Fagersta. Det är starkt och viktigt att elever berättar. Det är oacceptabelt att elever som vill satsa på den idrott de älskar och brinner för istället känt sig utsatta. Vi har också förståelse för den oro som nu finns hos föräldrar och elever, både de som gått tidigare på skolan och de som nu drabbas av nedstängningen av Riksidrottsgymnasiet i Fagersta.

SVWF har inlett ett arbete för att få fram så mycket fakta som möjligt om hur verksamheten i Fagersta bedrivits och framförallt hur elever behandlats. Vi ser mycket allvarligt på de uppgifter som kommer fram och vill återigen poängtera att det är viktigt att elever berättar. Vårt arbete med att samla information kommer att sedan rendera i ett förstärkt arbete kring trygg idrott i förbundet.

Som vi meddelat i tidigare information har Norra Västmanlands Utbildningsförbund, NVU, granskat verksamheten och bedömt att kombinationen av historik och även nya anmälningar till Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst motiverar en omedelbar uppsägning av avtalet med SVWF. Nedläggningen är gjord med hänvisning till 5 kapitlet i Skollagen då NVU inte kan garantera elevernas trygghet och studiero.

Parallellt med att gå till botten med vad som skett på Riksidrottsgymnasiet pågår också ett intensivt arbete för att de elever som är direkt berörda av nedläggningen ska kunna få stöd i sin elitsatsning på wakeboard via ett centralt program, SCEU.

Med anledning av Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundets pågående kartläggning avseende den hastigt uppkomna situationen med nedläggningen av RIG Vattenskidor/Wakeboard har styrelsen i samråd med Wakeboardkommittén beslutat att inte arrangera några SM tävlingar i Wakeboard i Fagersta 2020. Beslutet fattats utifrån den information om händelser på RIG som hittills framkommit – i såväl nutid som tidigare – som visat att ledningen i Fagersta Västanfors VSK inte verkar följa Idrottens värdegrund.

Förbundsstyrelsen har inte längre det förtroende som behövs för att under 2020 sanktionera några tävlingar med Fagersta Västanfors VSK som arrangör. Fagersta Västanfors VSK har formellt delgivits att tävlingssanktionerna som getts till föreningen för SM wakeboard bakom båt 2020 samt SM wakeboard bakom kabel 2020 återkallats.

SVWF arbetar intensivt med att söka en alternativ lösning för att möjliggöra genomförandet av årets båda SM i Wakeboard och kommer senast 2020-08-28 att meddela om de båda mästerskapen skall arrangeras på annan ort eller om ett eller båda mästerskapen kommer att ställas in.

/ Förbundsstyrelsen

Information om enskilda ärenden eller personliga uppgifter kommer inte lämnas ut med hänsyn till personal, elever och övriga berörda.

Frågor hänvisas till förbundets generalsekreterare This is a mailto link eller viceförbundsordförande This is a mailto link
Frågor gällande eventuellt betald startavgift hanteras av Fagersta Västanfors VSK


Information på RF.se

Idrottsrörelsens uppförandekod

Trygg idrott

RF´s visselblåsartjänst

 
Behöver någon stöd i en svår situation finns hjälp att få:

UMO.se – stöd till unga som mår dåligt

Brottsofferjouren – medmänskligt stöd även utan brottsutredning

Organisationer & jourer som kan hjälpa
RF´s visselblåsartjänst

Skribent: SVWF
Epost: Adressen Gömd

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46765869290, +46704834963
E-post: This is a mailto link