Hoppa till sidans innehåll

Hjärnskakningar


 Eftersom hjärnskakningar är vanligt inom idrott och även finns inom vattenskid- och wakeboardsporten är det viktigt att föreningar, funktionärer och åkare har god koll på hur man skall hantera en åkare som fått någon typ av yttre våld mot huvudet.

Hjärnskakningar kan leda till bestående men med minnestörningar, huvudvärk och andra neurologiska symtom. Att många upprepade slag mot skallen kan leda till allvarliga hjärnskador är välkänt.

Förbundsläkaren K-G Gravander har sammansatt riktlinjer för hur aktiva bör bedömas och hanteras vid uppkommen huvudskada/hjärnskakning och SVWF ställer sig bakom riktlinjerna och önskar att alla föreningar anammar riktlinjerna som sina egna.

Så länge en drabbad åkare har symptom från hjärnskakningen skall total hjärnvila råda. Det innebär att vilan ska vara både fysisk och psykisk och man avstår från exempelvis dataspel, TV-tittande och annat till dess att symtomen borta. Rehabiliteringen skall följa ett schema, den s.k. Hjärntrappan, med en stegvis ökad belastning.

 

Nedan finner ni dokumentation om hjärnskakingar inkluderat Hjärntrappor som anpassats för de olika disciplinerna inom vår vattensport.

Hjärntrappan - Barfota
Hjärntrappan - Wakeboard/Wakeskate
Hjärntrappan - Vattenskidor

 

 

 


Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: SVWF

 

Hitta förening

 

                      CRAFT
  Officiell Textilpartner till SVWF

 

 

Vi är medlemmar i Städa Sverige

http://www.youtube.com/watch?v=GMDz_R3Wf5o

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link