Hoppa till sidans innehåll

Om Sporten - Funk


Alla kan åka och ha kul på vattnet oavsett om du är intresserad av wakeboard, vattenskidor eller barfota. Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet har tre disciplinspecifika kommitteer som har direkt ansvar för aktiviteten inom de olika disciplinerna. Alternativa åkformer existerar som aktivitet i flera av våra föreningar och då exempelvis åkning i tub.

Den idag absolut vanligaste formen av aktivitet för utövare med någon form av funktionsvariation i Sverige är vattenskidåkning efter båten eller bakom kabeln, sittande eller stående. 


Sitski för nybörjare


Exempel på vanlig utrustning för en vattenskidåkare med någon form av funktionsvariation:

  • Sittande åkare använder en bredare slalomskida än de som står och åker
  • Åkaren sitter i en ställning på skidan
  • Åkaren assisteras av två åkare vid användning av en så kallad triple-bar 
  • Proportionerna för längd och bredd för en godkänd trickskida är samma som för icke funktionshindrade
  • Alla stående funktionshindrade vattenskidåkare använder samma slags vattenskidor som icke funktionshindrade
  • Det finns olika hjälpmedel för att underlätta åkningen för funktionshindrade åkare. I princip kan alla kategorier åka såväl slalom, trick och hopp


Tredelad bom eller s.k. Triple-bar


Åkning med tredelad bom


De olika grenarna inom disciplinen vattenskidor:

Slalom

I slalom kan funktionsnedsatta åkare välja att antingen åka i C-banan, även kallad innerbana med 6,40m ut till rundningsbojarna eller i A-banan, även kallad ytterbana med ett avstånd av 11,50m ut till rundningsbojarna. Avståndet till rundningsbojarna mäts från båtbanans mitt och således är ytterbanan identisk med den bana som används för funktionsfriska utövare.

För att få en passering godkänd vid tävling måste en funktionsnedsatt utövare runda de sex bojarna precis som en funktionsfrisk och då naturligtvis även åka igenom både ingångs- och utgångsportar. Efter en godkänd passering höjs hastigheten med 3 km/h. Den högsta hastigheten för herrar är 58 km/h och för damer 55 km/h. Åkaren åker vanligtvis med 18,25m lina tills han/hon klarar maxhastigheten, därefter kortas linan i samma intervaller som för funktionsfriska.

Synskadade använder sig av Audioslalom. En känslig ljudanordning placeras på dragstången i båten och ger åkaren en signal när han/hon nått den rätta vinkeln på sidan av båten. Får inte åkaren denna signal när han/hon utför sin sväng räknas det som en missad boj. Således krävs det 6 signaler för att passeringen ska vara godkänd. Ljudanordningen är en kombinerad högtalare och vinkel-mätare. Varje kortning har sin egen inställning och efter varje klarad passering ändras denna inställning samtidigt som linan kortas. Det är således olika inställningar för olika kortningar.


Audioslalom system


Trick

I trickdisciplinen har åkaren, precis som de funktionsfriska utövarna, 2 x 20 sekunder på sig att göra så många olika och svåra trick som möjligt. Trick är den gren där en funktionsnedsatt utövare enklast kan ställa upp och tävla i klassen för funktionsfriska åkare.

Hopp

Precis som för funktionsfriska finns det olika höjder på hopprampen för olika klasser. Dock är intervallerna på höjderna ej de samma som för funktionsfriska och är satta till 1,25m, 1,50m och 1,65m. Sittande åkare använder oftast en relativt bred skida för att inte sjunka ner för mycket i landningsögonblicket. Synskadade har en följeslagare och efter signal från denne åker den synskadade åkaren ensam över hoppet. Endast längden av ett godkänt hopp är avgörande för placering vid tävlingar. Regelmässigt fungerar det precis på samma sätt som för icke funktionsnedsatta.

Som ovan noterat gäller således många av de samma regler för bedömning av åkning både för funktionsnedsatta och funktionsfriska utövare.

Klassificering inom disciplinen vattenskidor: 

Beroende på vilken funktionsnedsättning en utövare har, delas han/hon in i olika klasser. Klassificering i olika kategorier sker alltid inför EM och VM och upprepas vid kommande EM och VM. 

Via nedan länk kan du läsa exakt vad som gäller med referens till klassificering:

http://iwwfwaterskidisabled.webnode.com/rules/classification

 

Uppdaterad: 18 APR 2018 07:16 Skribent: Elsie Antonsson & M. Kjellander

Postadress:
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10 B
302 31 Halmstad

Besöksadress:
Slottsmöllan 10 B, Röd info - Entré E vid obelisken
302 31 Halmstad

Kontakt:
Tel: +46704834963, +46765869290
E-post: This is a mailto link